Nyheter | 2018-03-26 |

Ny version av Säkert mat i din butik är klar!

Informationsrådet

Svensk Dagligvaruhandel har nu en ny version av branschriktlinjen ”Säker mat i din butik” som beskriver hur livsmedelsbutiker ska arbeta med livsmedelshantering i butik, för att leva upp till de lagkrav som finns samt andra insatser utöver lagstiftningen. Det är den fjärde versionen sedan branschriktlinjen togs fram första gången 2006.

– Branschriktlinjen ”Säker mat i din butik” är ett uppskattat verktyg för butiksmedarbetare i deras arbete med livsmedelshygien och hanteringen av allt från varor vid varuintaget till märkning i delikatessdisken. Den nya versionen är ett resultat av gott samarbete med och mellan Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag, säger Mona Lauermann Orheden, ansvarig för livsmedelssäkerhet på Svensk Dagligvaruhandel.

 

Den nya versionen är uppdaterad utifrån aktuell lagstiftning och har en enklare ton och form än tidigare versioner. En betydande förändring i branschriktlinjen ”Säker mat i din butik” är att innehållet nu är avstämt mot informationsförordningen från 2011. Dessutom är hela avsnittet om HACCP reviderat. Andra nyheter i dokumentet är omarbetade hållbarhetstabeller samt två helt nya HACCP- tabeller, en för onlineförsäljning samt en för inköp.

Livsmedelsverket har bistått branschen i arbetet och kvalitetssäkrat att branschen gjort korrekta tolkningar av lagstiftningen.

Säker mat i din butik samt bilagor finns på www.svdh.se