Nyheter | 2023-01-27 |

Branschorganisationer bildar Näringslivets Producentansvar

Producentansvaret för förpackningar står inför stora förändringar. Den nya förordningen om producentansvar för förpackningar ställer nya och högre krav på producenter, med målet att uppnå en högre grad av materialåtervinning. För att kunna möta utvecklingen tar nu branschorganisationerna Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF), Svensk Dagligvaruhandel, Sveriges Bryggerier och Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) steget att bilda ett gemensamt bolag – Näringslivets Producentansvar AB. Svensk Handel har för avsikt att ansluta sig till ägarkonstellationen för det nya bolaget inom kort.

Med dessa organisationer som ägare skapas en stark grund och stora påverkansmöjligheter för anslutna producenter. Samtidigt erbjuds tjänster för att producenterna ska uppfylla samtliga krav som följer av det utökade producentansvaret.

Bygger vidare på 25 års erfarenheter och ansvarstagande
Näringslivets Producentansvar kommer att bygga vidare på den expertis och erfarenhet som har utvecklats inom Svenska Förpackningsinsamlingen AB, FTI. För producenterna som idag är anslutna till FTI är målet en sömlös och trygg övergång eftersom FTI:s nuvarande verksamhet kommer att avvecklas per den sista december 2023 i samband med att insamlingsansvaret övergår till kommunerna.

– Vi är glada över att kunna gå ut med nyheten att vi nu bildar Näringslivets Producentansvar tillsammans med flera branschorganisationer. Vi är övertygade om att den erfarenhet och de producentrelationer som vi har, tillsammans med erfarenheterna och kompetensen som byggts upp inom ramen för FTI kommer att gynna våra medlemmar och andra producenter som väljer att ansluta sig till NPA säger Jörgen Friman, VD på DLF.

Fokus på cirkulära materialflöden och spårbar materialåtervinning
Näringslivets Producentansvar har ambitionen att erbjuda alla producenter en hållbar och ansvarsfull tjänsteportfölj. Genom strategiska partnerskap med utvalda leverantörer av återvinningstjänster, däribland Svensk Plaståtervinning och Svensk Glasåtervinning, avser man att fortsätta driva utvecklingen mot en cirkulär och spårbar materialåtervinningen i världsklass.

– Från FTI:s sida ser vi fram emot att bidra med kompetensöverföring av den unika expertis och erfarenhet som vi byggt upp under snart 25 år. Tillsammans säkerställer vi att producenterna får det stöd de behöver för att fortsätta resan mot en cirkulär och spårbar återvinning av förpackningar, kommenterar Helena Nylén, VD på FTI och VD på Näringslivets Producentansvar.

Bakgrund – den nya förordningen
Regeringen beslutade i juni 2022 om en ny förordning om producentansvar för förpackningar. Förordningen innebär bland annat att alla producenter ska vara anslutna till en producentansvarsorganisation som är godkänd av Naturvårdsverket från och med den 1 november 2023. Enligt förordningen övergår insamlingsansvaret för hushållsförpackningar från producenterna till kommunerna den 1 januari 2024 och från 2027 ska alla hushåll kunna lämna sina förpackningar till återvinning fastighetsnära. Producenterna ansvarar, genom producentansvarsorganisationer, fortsatt för att bekosta insamling av förpackningar och säkerställa att förpackningsavfallet materialåtervinns. I och med det utökade producentansvaret inom EU kommer kostnaden för producenterna, dvs förpackningsavgiften, att öka kraftigt de kommande åren.
Huvudsyftet med den nya förordningen är att öka materialåtervinningen av förpackningar, minska mängden förpackningar och förpackningsavfall och säkerställa att förpackningsavfall tas om hand på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt.

För mer information, kontakta:

Helena Nylén
VD Svenska Förpackningsinsamlingen, FTI
VD Näringslivets Producentansvar, NPA
Tfn: 08-566 144 13
E-post: helena.nylen@ftiab.se

Jörgen Friman
VD Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF
Tfn: 0709-508 773
E-post: jorgen.friman@dlf.se

Karin Brynell
VD Svensk Dagligvaruhandel
Tfn: 0709-758085
E-post: karin.brynell@svdh.se

Anna De Geer
VD Sprit & Vinleverantörsföreningen, SVL
Tfn: 0706-983535
E-post: anna.degeer@svl.se

Anna-Karin Fondberg
VD, Sveriges Bryggerier
Tfn: 070-5180102
E-post: anna-karin.fondberg@sverigesbryggerier.se

Med stöd av FTI:s nuvarande ägare och systerbolag:
Ingrid Näsström VD Returkartong AB / 070-371 20 26 / ingrid.nasstrom@returkartong.se
Magnus Andersson VD Svensk Glasåtervinning AB / 0583-871 01 / magnus.andersson@glasatervinning.se
Mattias Philipsson VD Svensk Plaståtervinning AB / 070-380 82 76 / mattias.philipsson@svenskplastatervinning.se
Peter Trimmel VD Svenska Metallkretsen AB / 070-527 6099 / peter.trimmel@metallkretsen.se
Henrik Nilsson VD Svenskt Producentansvar / 070-620 72 23 / henrik.nilsson@svensktproducentansvar.se