Svensk Dagligvaruhandel på plats under Almedalsveckan 2023
Svensk Dagligvaruhandel är på plats under årets Almedalsvecka, och anordnar två egna seminarier samt ett tillsammans med LRF och Livsmedelsföretagen som avslutas med ett branschmingel.
Onsdag den 28 juni 12.00 – 12.45
Hur länge räcker maten i kristider?
Att skapa goda förutsättningar för långsiktig samverkan mellan offentliga och privata aktörer på nationell, regional och lokal nivå är mycket viktigt. Inte minst nu när Sverige som en del i att stärka landets totalförsvar, utvecklar vårt lands försörjningsberedskap. Men hur ska, och kan, 290 kommuner, 21 länsstyrelser, varav 6 är civilområdesansvariga, 60 beredskapsmyndigheter, varav är 10 sektorsansvariga, samarbeta med landets cirka 3 000 butiker för att säkra att vi har mat på bordet och en trygg livsmedelsförsörjningen även under tider av kris, höjd beredskap eller krig?
Svensk Dagligvaruhandel bjuder in till ett samtal om försörjningsberedskap med fokus på livsmedelsförsörjningen och hur det lokala, regionala och nationella kan samverka på bästa sätt. Vi bjuder på lättare lunch under seminariet. Varmt välkommen!
Medverkar gör Camilla Asp, Överdirektör MSB, Gunilla Glasare, Chef avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad SKR, David Ström, Beredskapshandläggare Länsstyrelsen Norrbotten, Joakim Jansson, Handlare ICA Supermarket Hedemora och Ulrika Dahlin, Ansvariga beredskapsfrågor Svensk Dagligvaruhandel.
Torsdag den 29 juni kl. 10.00 – 10:45
Vem tar ansvar för matpriserna?
Matpriserna har diskuterats flitigt i samhällsdebatten i år. Men vem har ansvar för matpriserna, vad kan göras och av vem, och hur kan livsmedelskedjan och prisutvecklingen framåt påverkas? Svensk Dagligvaruhandel bjuder in till ett samtal om vem som har och tar ansvar för dagens matpriser och vad som kan göras för att säkra en konkurransstark svensk livsmedelskedja. Konkurrensverket kommer inleda med att presentera huvudslutsatser från sin delrapport från deras pågående utredning kring livsmedelssektorn. Varmt välkommen!
Medverkar gör Rikard Jermsten, Generaldirektör Konkurrensverket, Eric Lundberg, vd ICA Sverige och ordförande Svensk Dagligvaruhandel, Carl Balcer, Fastighetsdirektör Lidl Sverige, Annika Winsth, Chefsekonom Nordea, Carl Eckerdal, Chefsekonom Livsmedelsföretagen, Anna Karin Hatt, VD Lantbrukarnas Riksförbund / LRF och Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel.
Torsdag den 29 juni kl. 15:00 – 16:00
Vad ska vi äta om det blir kris eller krig?
Torsdag den 29 juni kl. 15.00 bjuder Lantbrukarnas Riksförbund, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel in till ett seminarium om hur kan vi säkra en robust svensk livsmedelsförsörjning som kan föda befolkningen även i tid av kris och krig. Vad krävs för att hela livsmedelskedjan ska kunna växa sig så starka att de kan klara av akuta kriser. Hur ska omställningen till konkurrenskraftig, livskraftig livsmedelsproduktion gå till och vem ska betala? Och vad måste till för att förverkliga livsmedelsbranschens potential? Varmt välkommen!
Deltar gör bland andra Palle Borgström, Förbundsordförande, LRF, Anna Karin Hatt, Vd och koncernchef, LRF, Sofie Eliasson Morsink, Ordförande, Livsmedelsföretagen och Karin Brynell, Vd, Svensk Dagligvaruhandel. Ytterligare deltagare bekräftas inom kort.
Efter seminariet blir det fortsatta samtal och mingel för våra medlemsföretag och särskilt inbjudna gäster. Minglet är inte öppet för allmänheten och föranmälan är obligatorisk. För att garantera en plats på minglet anmäler du dig i förväg och stannar kvar efter seminariet. Anmäl dig här!
Vid frågor, kontakta Cecilia Anneling (cecilia.anneling@svdh.se / 070 840 52 63)