Rapporter | 2024-09-18 |

Fakta om maten: Är maten dyr i Sverige?

Prisökningarna på mat har stabiliserat sig efter några år med kraftigt ökade matpriser. Kostnadsutvecklingen har dock inte varit unik för Sverige. Prisökningstakten har legat i linje med övriga Europa, trots en försvagad krona. Rapporten visar att Sveriges prisnivå för livsmedel och alkoholfria drycker är lägst i Norden.

En ny rapport från Svensk Dagligvaruhandel visar att svenska konsumenter, liksom övriga européer, fått känna av betydande prisökningar de senaste åren. Stigande kostnader för insatsvaror, kriget i Ukraina, och störningar i leveranskedjorna har bidragit till att driva upp matpriserna i hela Europa. I Sverige har även faktorer som en försvagad valuta och höjda arbetsgivaravgifter för unga spätt på utvecklingen. Europeiska konsumenters köpkraft har urholkats och pengarna räcker till färre varor i dag än för tre år sen. Samtidigt visar rapporten att den svenska prisnivån för livsmedel och alkoholfria drycker år 2023 till och med är lägre än i jämförbara europeiska länder, inklusive Tyskland, Frankrike och våra nordiska grannländer.

Rapporten finns tillgänglig för nedladdning HÄR.

Fakta om maten
Fakta om maten är en rapportserie som kortfattat belyser dagligvaruhandeln ur olika perspektiv. Varje rapport sätter fokus på en frågeställning och strävar efter att öka kunskapen om branschen. Rapporterna skrivs på uppdrag av Svensk Dagligvaruhandel och är ett samarbete mellan Ek. Dr. och rådgivare Fredrik Bergström samt HUI Research.