Nyheter | 2016-11-08 |

Livsmedelsverkets uttalande om att inte äta krossade linfrön

Under söndagen (6/11) intervjuades Livsmedelsverket i SVT Nyheter, med uttalanden i diverse medier som följd. Budskapet från Livsmedelsverket var då tydligt, krossade linfrön ska inte ätas. Liknande information fanns på Livsmedelsverkets hemsida. Dagligvaruhandelsaktörerna i Sverige tvingades agera utifrån de signaler som gavs, med följd att vissa dagligvaruhandelsaktörer under måndagen tog beslutet att sluta sälja krossade linfrö.

Under måndagen (7/11) tonade Livsmedelsverket, i ett nytt uttalande, ned risken med krossade linfrön. På Livsmedelsverkets hemsida står fortfarande ”ät inte krossade linfrön”.

Svensk Dagligvaruhandel anser att Livsmedelsverket ger otydliga signaler till dagligvaruhandeln och efterfrågar tydligare besked om vad Livsmedelsverket förväntar sig att handeln ska göra. Anser Livsmedelsverket att krossade linfrön inte ska ätas kanske det helt enkelt inte ska säljas heller? För att dagligvaruhandeln, så väl som annan handel exempelvis hälsokostbutiker, ska kunna agera på ett konkurrensneutralt och enhetligt sätt förväntar vi oss att Livsmedelsverket ger tydligare besked. Är till exempel ett saluförbud aktuellt? Under tisdagen bad Svensk Dagligvaruhandel Livsmedelsverket att återkomma med ett utlåtande angående de frågor som finns.

På tisdagen (8/11) återkom Livsmedelsverket med följande information;

Varför är det inte förbjudet att sälja krossade linfrön fast det finns en risk med att konsumera den produkten?

Mot bakgrund av nuvarande kunskapsläge bedömer Livsmedelsverket att det inte finns tillräckligt med underlag för att utfärda ett förbud mot att saluhålla krossade linfrön. Eftersom vi vet att det finns en risk så är vårt råd till konsumenter att inte äta krossade linfrön. Att det finns en risk med att konsumera ett livsmedel innebär inte automatiskt att produkten förbjuds att sälja. Beslut som fattas i kontrollen ska dessutom stå i proportion till den fara/risk som ska hanteras. Det finns andra vägar att gå. Till exempel går det att använda kostråd/råd. Allt ska ställas i relation till hur stor risken är, vilka mängder av livsmedlet som typiskt sett konsumeras och hur lagar och regler ser ut.

Livsmedelsverket hänvisar också till sin hemsida och deras råd till konsumenter.