Nyheter | 2024-06-20 |

Svensk Dagligvaruhandel på plats under Almedalsveckan 2024

Svensk Dagligvaruhandel är på plats under årets Almedalsvecka, och anordnar två egna seminarier och ett tillsammans med LRF och Livsmedelsföretagen som avslutas med ett branschmingel.

Utöver det anordnar vi för tredje året i rad butiksbesök under veckan hos Coop, ICA, Lidl och Willys. Dessa besök riktar sig till riksdagspolitiker på plats i Visby.

Onsdag den 26 juni 12.00 – 12.50 – Vem är förloraren i matprisdebatten?

Varför livsmedelspriserna stigit har varit ett flitigt debatterat ämne det senaste året. Är det dålig konkurrens inom dagligvaruhandeln, missgynnas konsumenten av antalet dagligvaruhandelsaktörer, skiljer sig Sverige ut sig jämfört med andra länder och vem är egentligen förloraren i matprisdebatten?

Allt för ofta är slutsatserna förenklade, och allt för ofta i jakten på en skyldig pekas dagligvaruhandeln ut som ansvarig för hela prisutvecklingen. Tonläget i debatten och det politiska trycket har stundtals varigt högt och lett till att Konkurrensverket, Konjunkturinstitutet och Konsumentverket alla har fått särskilda uppdrag att titta närmare på kring hur livsmedelskedjan fungerar, konkurrensen och vilken makt konsumenten har. Svensk Dagligvaruhandel bjuder in till ett samtal om konkurrensen inom livsmedelsbranschen. Konkurrensverket kommer inledningsvis även presentera huvudslutsatser från den senaste delrapporten av deras pågående genomlysning av livsmedelsbranschen. Varmt välkommen!

Medverkar gör Arvid Fredenberg, Chefsekonom Konkurrensverket, Mikael Damberg, Ekonomisk-politisk talesperson (S), Edward Riedl, Ordf. finansutskottet (M), Sven-Olov Daunfeldt, Chefsekonom Svenskt Näringsliv, Susanna Kierkegaard, Ledarskribent Aftonbladet, Eric Lundberg, Ordförande Svensk Dagligvaruhandel och Vd ICA Sverige, Karin Brynell, Vd Svensk Dagligvaruhandel. Moderator är Åsa Julin.

Onsdag den 27 juni kl. 15.00-16.00 – Klimatneutral livsmedelskedja – går det?

Alla sektorer ska få ned sina utsläpp, så även livsmedelssektorn. Ett uttryck som används flitigt är ”klimatneutral livsmedelskedja”, men är det ens möjligt att uppnå? Hur hanterar vi de snåriga målkonflikter som uppstår när branschens förutsättningar möter politikens ambitioner?

Under detta seminarium samtalar livsmedelsbranschen, politiker och experter kring vilka krav och ambitioner som finns inom livsmedelssektorn på hållbarhetsområdet. Svenska lantbrukare, livsmedelsproducenter och handlare har skapat världens mest hållbara livsmedelssystem, men nu måste omställningstempot öka ännu mer. Vilka utmaningar och möjligheter finns när branschen går före och driver på den hållbara omställningen? Vilka målkonflikter uppstår när nödvändigheten av brådskande klimatåtgärder möter en alltmer ekonomiskt och regulatoriskt pressad livsmedelsbransch? Höga hållbarhetsambitioner leder till höga kostnader – hur ska dessa kostnader fördelas? Är det möjligt att skapa en gemensam strategi för det fortsatta hållbarhetsarbetet när politiken står splittrad i ambitionsnivåerna? Går det ens rent fysikaliskt att uppnå en klimatneutral livsmedelskedja från jord till bord, och vilka steg måste i så fall tas på vägen dit?

Medverkar gör Åsa Persson, Ordförande Klimatpolitiska rådet, Emma Nohrén, riksdagsledamot Miljöpartiet, Johanna Hornberger, riksdagsledamot Moderaterna, Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamot Socialdemokraterna, Martin Kinnunen, riksdagsledamot Sverigedemokraterna, Sofie Eliasson Morsink, Ordförande Livsmedelsföretagen, Palle Borgström, Ordförande LRF och Eric Lundberg, Ordförande Svensk Dagligvaruhandel.

Efter seminariet blir det fortsatta samtal och mingel för våra medlemsföretag och särskilt inbjudna gäster. Minglet är inte öppet för allmänheten och föranmälan är obligatorisk. För att garantera en plats på minglet anmäler du dig i förväg och stannar kvar efter seminariet. Anmäl dig här! 

Torsdag den 27 juni kl. 12:00 – 12:50 – Riskerar det föreslagna kommunala beredskapsansvaret ge oss 290 olika lösningar?

I utredningen Livsmedelsberedskap för en ny tid finns flera förslag för att stärka vårt lands livsmedelsberedskap. Det handlar om beredskapslagring, en ny livsmedelsberedskaplag och även ansvarsfrågan – både det enskilda medborgaransvaret och ett större kommunalt ansvar.

Med utgångspunkt i utredningen Livsmedelsberedskap för en ny tid bjuder Svensk Dagligvaruhandel in till ett samtal om kommunens roll i att säkra vårt lands livsmedelsberedskap. Vilka möjligheter har kommunen att klara ett utökat beredskapsansvar? Hur säkerställer vi samverkan mellan kommun och andra beredskapsinstanser som länsstyrelser och myndigheter? Hur minimerar vi risken att landa i 290 olika kommunala beredskapsplaner? Kommer kommunernas olika förutsättningar att avspeglas i beredskapsarbetet? Lättare lunch kommer serveras.

Medverkar gör Ulrika Dahlin, Beredskapsansvarig Svensk Dagligvaruhandel, Anders Fridborg, Säkerhetschef Uppsala kommun, Karin Peedu Upphandlingsstrateg SKR och expert i utredningen om livsmedelsberedskap, Daniel Karlsson, Avdelningschef avdelningen för livsmedels- och dricksvattenförsörjning Livsmedelsverket och Frida Ganshed, VD Coop Gotland.