Svensk Dagligvaruhandels inspel till Livsmedelsverket pågående arbete med revideringen av olivoljeprogrammet
Branschen välkomnar tillsyn som ska förhindra livsmedelsfusk. Men i förhållande till den tillsyn som görs inom segmentet olivolja är det branschens önskan att Livsmedelsverket ser över och förändrar kontrollen av olivolja. Vi önskar även att myndigheten ger vägledning till kommunerna i hur kontrollen ska bedrivas och håller en löpande dialog med branschen. Allt i syfte att förbättra tillförlitligheten till den tillsyn som görs.
För att få marknadsföra olika sorters olivolja som just olivolja, jungfruolja eller extra jungfruolja ställs höga krav på att oljan lever upp till olika egenskaper. Gällande jungfruolja och extra jungfruolja ställs det förutom kemiska och fysiska kriterier även krav på att oljan godkänns i en så kallad ”organoleptisk” analys.
Den organoleptiska analysen, utformad enligt internationella olivoljerådets metod, innebär att oljan ska provsmakas av en panel där endast provtagningsledaren behöver vara utbildad sensoriker. Inom ramen för nuvarande kontrollprogram är det få i branschen som klarar de organoleptiska testerna på grund av metodiken som används är inte objektiv och kräver att testpanelen är kalibrerad något som är svårt när den mänskliga faktorn har en viss påverkan på resulterat.
För branschen är det viktigt att alla olivoljeprodukter är tillförlitliga. Varumärkesägare som Di Luca Di Luca, Fontana och samtliga av Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag blir vid nedslag på de organoleptiska testerna förelagda med beslut kopplat till löpande vite. Alla är de väletablerade seriösa livsmedelsföretag som tar redlighet på största allvar. Samtliga företag har genomfört omfattande åtgärder för att komma till rätta med nedslagen i de organoleptiska testerna. Våra medlemsföretag gör löpande noggranna tester av sina produkter och utför årligen egna analyser. De prover som görs på ackrediterade labb bekräftar att produkten är extra jungfruolja, både när det gäller de kemiska proverna och de sensoriska. Branschen upplever det idag som ett lotteri när kontrollen redovisar sitt resultat från de organoleptiska testerna. Vi delar inte den bild Livsmedelsverket har, och har också begärt en kontrollbedömning från ett annat labb, i oljans ursprungsland, än det som Livsmedelsverket anlitat.
Svensk Dagligvaruhandel ser det som ytterst angeläget att Livsmedelsverket inte okritiskt accepterar dagens tillvägagångsätt för provtagning och kontroll. Myndigheten behöver vara öppen för att överväga alternativa lösningar och synsätt för att komma till rätta med situationen och uppnå syftet med lagstiftningen.
Svensk Dagligvaruhandel, samtliga av våra medlemsföretag tillsammans med Di Luca Di Luca och Fontana föreslår följande åtgärder i Livsmedelsverkets pågående arbete med revidering av olivoljeprogrammet:
- Den organoleptiska testmetoden kan inte ensamt styrka livsmedelsfusk.
- Att kontrollmyndigheten ska lämna extra prover av samma batch som provats till varumärkesägaren.
- Laboratorier som Livsmedelsverket använder för att utför analyser ska väljas i landet där oljan är producerad.
- Genomförandet av det organoleptiska testet ska ske skyndsamt i enlighet med lagstiftningen tidsaspekten, och inte som idag under en period av fler månader.
- Om oljan får indikationer på defekter i den organoleptiska analysen måste Livsmedelsverket delge analysrapporten från den organoleptiska bedömningen med varumärkesägaren.
- Eftersom det föreligger så mycket osäkerhet i den organoleptiska testmetoden anser vi att resultatet inte bör kommuniceras externt med innebörden att det föreligger livsmedelsfusk.
- Branschen välkomnar tillsyn och har givetvis ett intresse av att tillsynen ska beivra fusk inom segmentet olivolja. Branschen har dock en önskan att provtagning även ska tas på mindre aktörer, nya tillfälliga aktörer och att fler olivoljor som inte är märkt extra virgin skulle testas.
Inom branschen har vi haft en branschgemensam dialog med Livsmedelsverket, och med miljöförvaltningen i Stockholm. Det råder stor enighet inom branschen att lagstiftningen tolkas och hanteras på ett sätt som tyvärr lämnar en del att önska. Vi välkomnar en fortsatt dialog med Livsmedelsverket och miljöförvaltningen i Stockholm för att tillsammans kunna hitta en rimlig tolkning och hantering av lagstiftningen.
Läs hela vårt inspel till Livsmedelsverket här.