Nyheter | 2024-08-28 |

Svensk Dagligvaruhandels inspel till Råd & Röns test av extra jungfruolja

Svensk Dagligvaruhandel arbetar med konkurrensneutrala frågor och ofta sådant som är relaterat till ny eller befintlig lagstiftning. Ett område som vi och våra medlemsföretag engagerat oss i under ett antal år är olivolja och dess kvalitetstester. Vi har i detta arbete samarbetat med Livsmedelsverket.

Då Råd & Rön nu har genomfört tester på olivolja, vilket vi som princip tycker är bra, är det viktigt att vi förklarar bakgrunden till den lagstiftning som gäller och de testmetoder som används för att testa olivolja.

För att få marknadsföra olivolja som extra jungfruolja ställs en rad olika krav på hur produkten tillverkas samt på dess kvalitet. Extra jungfruolja testas både genom en kemisk och fysikalisk analys samt genom en s.k. ”organoleptisk” analys där produktens sensoriska egenskaper undersöks.

Den organoleptiska analysen innebär att oljan provsmakas av en panel där den mänskliga faktorn ofrånkomligt har en viss påverkan på resultatet. Oljan blir godkänd som extra jungfruolja först när produkten klarar samtliga krav, inklusive den organoleptiska analysen.

Om en avvikelse noteras under den kemiska och fysikaliska analysen eller under den organoleptiska analysen kan produkten inte klassas som extra jungfruolja och blir nedgraderad till jungfruolja eller till annan olja beroende på testets resultat. En avvikelse i enbart den organoleptiska analysen innebär att en smakförändring har noterats i oljans karaktär, vilket till exempel skulle kunna vara att olja har härsknat. Extra jungfruolja är en känslig produkt och kan härskna om den förvaras i direkt solljus eller vid fel temperatur.

Det här skiljer sig från avvikelser som noteras i den kemiska och fysikaliska analysen där det tydligt går att se om oljan är utspädd med andra oljor, till exempel rapsolja, eller om den har raffinerats och därmed värmebehandlats vilket inte är tillåtet för extra jungfruolja. Vidare tyder en avvikelse i den kemiska och fysikaliska analysen på att redlighetskriterierna hos producenten inte har uppfyllts. I sammanhanget kan påpekas att inte någon kemisk eller fysikalisk analys har visat på några avvikelser, något som är i konstant fokus för våra medlemsföretag.

Med anledning av att Råd & Rön nu genomfört kemiska, fysikaliska och organoleptiska analyser av extra jungfruolivolja vill vi poängtera att branschen – på grund av otillförlitligheten i den organoleptiska analysen -anser att denna bedömning inte ensamt kan användas för att styrka avvikelser. Hänsyn bör tas till den kemiska analysen och dess resultat samt till att olika laboratorier kan komma fram till olika resultat, med samma olja. Inte sällan har spanska laboratorier hittat brister i italienska oljor och vice versa.

Livsmedelsverkets olivoljeprogram
Livsmedelsverket har under flera år systematiskt arbetat med ett olivoljeprogram där olika varumärken har kontrollerats. Den extra jungfruolja som säljs under dagligvaruhandelns egna varumärken samt extra jungfruolja från Di Luca & Di Luca och från Fontana, har alla ingått i programmet och kontrollerats regelbundet. Avvikelser har förekommit och i samtliga fall har det handlat om avvikelser i den organoleptiska analysen och inte i den kemiska eller fysikaliska analysen. Detta visar att extra jungfruolja är en känslig produkt där smakförändringar kan uppstå på grund av yttre faktorer samtidigt som kraven gällande redligheten har uppfyllts.

Med anledning av olivoljeprogrammet har branschen haft en nära dialog med Livsmedelsverket och kontrollmyndigheten i kommunerna där en rad förbättringsåtgärder har införts. Samtidigt har diskussioner förts gällande den organoleptiska analysen och det faktum att metoden inte är objektiv då olika ackrediterade laboratorium genom åren har kommit fram till olika slutsatser trots att samma olja har kontrollerats. Branschen menar därför att en organoleptisk analys inte ensamt kan styrka avvikelser och att lagstiftningen behöver anpassas, något som Livsmedelsverket förstår och lyssnar till.

Svensk Dagligvaruhandel och de största leverantörerna av olivolja har samlats kring ett flertal förslag till förbättringsåtgärder till Livsmedelsverket i det pågående arbetet med att revidera olivoljeprogrammet. Mer information om dessa finns här: Svensk Dagligvaruhandels inspel till Livsmedelsverket pågående arbete med revideringen av olivoljeprogrammet