Beredskap

Uppbyggnaden av det civila försvaret lägger stort fokus på landets livsmedelsförsörjning, där dagligvaruhandeln spelar en avgörande roll. Dagligvaruhandeln är en central aktör i livsmedelskedjan, inte minst tack vare sitt omfattande butiksnät över hela landet och som den enda branschen som har kapacitet att försörja befolkningen med livsmedel.

I krissituationer kommer det allmänna att ställa högre krav på att dagligvarubutiker fungerar jämfört med många andra branscher. Dessutom har dagligvarubutiker ofta viktiga samhällsfunktioner utöver livsmedelsförsörjning, såsom försäljning av receptfria läkemedel, pakethantering och uttagsautomater.

Svensk Dagligvaruhandel arbetar tillsammans med och för våra medlemsföretag i frågor som rör beredskap. Detta gör vi genom att driva påverkansarbete, delta i olika utredningar och uppdrag samt samarbeta med myndigheter, forskning och andra betydelsefulla branschorganisationer. Arbetet leds av resurser inom Svensk Dagligvaruhandel i nära samarbete med representanter från medlemsföretagen och i det branschgemensamma Beredskapsrådet.

Ett konkurrensneutralt beredskapsarbete

Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag är beredda att ta ett nationellt ansvar i både kris och krig. Vi anser att beredskapsarbetet är branschgemensamt och konkurrensneutralt, men det måste genomföras med stöd för kostnadstäckning. Vi kan inte åstadkomma något utan stöd och samverkan från såväl stat och myndigheter som från andra sektorer där många av våra beroenden finns.

Dagligvaruhandeln åtar sig att:

• Vi kommer göra vad vi kan för att erbjuda ett tillräckligt utbud av nödvändiga varor till alla Sveriges konsumenter genom att så långt som möjligt hålla i gång hela butiksnätet även i gråzonsläge/kriser

• Vi kommer planera för att i det mest extrema läget gemensamt hålla ett tillräckligt antal butiker öppna i hela landet för att kunna förse befolkningen med de mest nödvändiga varorna.

Områden vi jobbar med

Försörjningskedjan och beredskapslager

Fokus måste ligga på att upprätthålla de ordinarie handelsflödena så länge som möjligt, och vi vidtar åtgärder för att stärka detta. Dessutom planerar vi för hur åtgärder skulle kunna utformas om de ordinarie flödena inte längre kan upprätthållas i hela eller delar av landet.

Beredskapslager av färdiga livsmedel, utöver hemberedskapen och offentliga måltider, utgör en extremt dyr och komplex lösning som dessutom inte är hållbar på lång sikt. Därför anser Svensk Dagligvaruhandel att denna lösning för närvarande inte är relevant.

Maten

I kris och ytterst krig kommer tillgången, utbudet och flödet av mat att påverkas. Vi får räkna med ett begränsat utbud där den stora produktvariation vi är vana vid idag inte längre kommer att finnas.

Svensk produktion är viktig för Svensk Dagligvaruhandel, och vi ser gärna en ökad andel av denna både i fredstid och under oroliga tider. En närmare produktion minskar utrymmet för felkällor.

Beroende

Världen idag är komplex och sammanlänkad, och livsmedelsbranschen är inget undantag. Livsmedelsbutikerna är beroende av en fungerande logistik, som i sin tur kräver att varor produceras och förädlas för att det ska finnas produkter att köpa i matbutikerna.

Svensk Dagligvaruhandel arbetar därför nära tillsammans genom hela livsmedelskedjan. Beroendet slutar dock inte där.

Logistik och butik

Logistiken är ryggraden och butikerna hjärtat i Svensk Dagligvaruhandel. Båda dessa behöver fungera för att varorna ska nå konsumenterna, och de spelar därför en avgörande roll i livsmedelsberedskapen.

Svensk Dagligvaruhandels uppdrag är att kontinuerligt arbeta med att stärka förmågan att upprätthålla båda dessa funktioner, även under sämre förutsättningar och omständigheter.

Medarbetare

Våra medarbetare inom dagligvaruhandeln är inte bara vår viktigaste resurs, utan också en avgörande del av det svenska civilförsvaret.

Svensk Dagligvaruhandel arbetar för att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö, även under svåra omständigheter. Vi fokuserar även på att säkerställa att våra medarbetare har möjlighet att gå till arbetet, exempelvis genom tillgång till barnomsorg.