Uppbyggnaden av det civila försvaret lägger stort fokus på landets livsmedelsförsörjning, där dagligvaruhandeln spelar en avgörande roll. Dagligvaruhandeln är en central aktör i livsmedelskedjan, inte minst tack vare sitt omfattande butiksnät över hela landet och som den enda branschen som har kapacitet att försörja befolkningen med livsmedel.
I krissituationer kommer det allmänna att ställa högre krav på att dagligvarubutiker fungerar jämfört med många andra branscher. Dessutom har dagligvarubutiker ofta viktiga samhällsfunktioner utöver livsmedelsförsörjning, såsom försäljning av receptfria läkemedel, pakethantering och uttagsautomater.
Svensk Dagligvaruhandel arbetar tillsammans med och för våra medlemsföretag i frågor som rör beredskap. Detta gör vi genom att driva påverkansarbete, delta i olika utredningar och uppdrag samt samarbeta med myndigheter, forskning och andra betydelsefulla branschorganisationer. Arbetet leds av resurser inom Svensk Dagligvaruhandel i nära samarbete med representanter från medlemsföretagen och i det branschgemensamma Beredskapsrådet.
Ett konkurrensneutralt beredskapsarbete
Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag är beredda att ta ett nationellt ansvar i både kris och krig. Vi anser att beredskapsarbetet är branschgemensamt och konkurrensneutralt, men det måste genomföras med stöd för kostnadstäckning. Vi kan inte åstadkomma något utan stöd och samverkan från såväl stat och myndigheter som från andra sektorer där många av våra beroenden finns.
Dagligvaruhandeln åtar sig att:
• Vi kommer göra vad vi kan för att erbjuda ett tillräckligt utbud av nödvändiga varor till alla Sveriges konsumenter genom att så långt som möjligt hålla i gång hela butiksnätet även i gråzonsläge/kriser
• Vi kommer planera för att i det mest extrema läget gemensamt hålla ett tillräckligt antal butiker öppna i hela landet för att kunna förse befolkningen med de mest nödvändiga varorna.