Svensk Dagligvaruhandel har tagit fram webbutbildningar inom ett antal områden där branschen ska förhålla sig till lagstiftning så att man har samma information och agerar på ett likvärdigt sätt. Utbildningarna riktar sig till butikspersonal.
Webbutbildningarna är ofta en förlängning av gemensamma branschriktlinjer.
Säker mat i din butik
Utbildningen är en grundläggande hygienutbildning som är baserat på branschriktlinjen med samma namn. Webbutbildningen riktar sig till butiksmedarbetare eller till de som ska börja arbeta i en livsmedelsbutik.
Utbildningen är uppdelad i tre delar:
Första delen beskriver grunderna i livsmedelshygien, exempelvis mikroorganismer och hur de sprids, personlig hygien och rengöring, egenkontroll och vilka lagar och regler som styr livsmedelshandeln. Dessutom får du lära dig vad som är viktigast att tänka på i butikens olika avdelningar, från varumottagningen till frukt och grönt, kolonialvaror samt kylda och djupfrysta varor.
Andra delen behandlar de avdelningar i butiken där oförpackade eller ”öppna” livsmedel hanteras, till exempel bageri, varmt och kallt kök, chark och deli.
Tredje delen är inriktad på butikens egenkontrollprogram enligt HACCP: Hazard Analysis and Critical Control Points.
För att få en fullständig hygienutbildning som täcker alla delar som finns i lagstiftningen ska första och andra delen genomföras. Del 3 är en fördjupning som är öppen för alla men som främst riktar sig till de som är ansvariga för butikens egenkontrollprogram enligt HACCP- principerna. Behörighet till del 3 får den som har genomgått och klarat del 1 och 2.
Samtliga som genomfört utbildningen med godkänt resultat erhåller ett diplom.